Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначен бадемов венец

Козуначен бадемов венец

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Козуначен бадемов венец
Снимка: Мария Божилова
2 / 4
07/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Няма как да не почерпите поне няколко човека с този козуначен венец - нека всички видят какъв майстор на козунаците познават"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 1/2 кубче
  • захар - 100 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • течна сметана - 100 мл
  • яйца - 2 бр.
  • краве масло - 50 г
  • олио - 2 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • лимони - 1 бр.
  • сол - 1 бр. щипка
  • За плънката
  • бадеми - 50 г
  • какао - 3 с.л.
  • За поръсване
  • захар
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава на ситно в малка купа. Залива се с прясното мляко, течната сметана и 1 с.л. захар. Разбърква се много добре. Оставя се маята да се активира.

Брашното се пресява в купа, в която ще се меси. Прибавя се захарта, ванилията, настърганата кора на лимона и солта. Разбърква се много добре.

Прави се кладенче, в което се изсипва маята. Започва да се замесва тестото за козунака.

Яйцата се разбъркват на пяна, прибавят се олиото и маслото. Разбърква се много добре. Постепенно към брашното се прибавят яйцата.

Замесва се тестото и се оставя да втаса, докато удвои обема си. От тестото се отделя малка топка. Останалото тесто се разточва на кора.

Поръсва се със смлените бадеми и какао. Навива се на руло, което се разрязва на равни части.

Поставя се в кръгла тава, която е намазана с олио. В средата се поставя част от отделеното тесто, оформено на топче.

Останалото тесто се разточва на малка кора, навива се на руло, разрязва се на две и се оформят две розички, които се слагат в средата на рулото върху топчето.

Козуначеният венец се намазва с разбъркания жълтък с прясно мляко.

Поръсва се със захар.

Оставя се да втаса 30 мин., след което се пече 60 мин. в предварително загрята фурна на 160 градуса.

Почерпете гостите си с този страхотен козуначен бадемов венец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: