Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначен венец с пълнеж от течен шоколад

Козуначен венец с пълнеж от течен шоколад

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
3812k6736
Козуначен венец с пълнеж от течен шоколад
Снимка: Станислава Армянова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
110 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
230 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • захар - 1/2 ч.л. и 1/2 ч.ч
  • топла вода - 100 мл
  • суха мая - 7 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • брашно - 7 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 1/3 ч.ч. разтопено
  • сол - 1 ч.л.
  • течен шоколад - около 200 г
  • ванилена захар - 1 пак.
  • за намазване
  • яйцa - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. В топлата вода се сипва маята и се добавя 1/2 ч.л. захар. Разбърква се и се оставя за 10-15 минути да шупне. Маята се смесва с млякото и 2 и 1/2 ч.ч. от брашното. Разбърква се до хомогенизиране на сместа и се оставя да набъбне.

2. Към сместа се прибавят разбитите яйца, останалата захар, сол, стопеното масло. Постепенно се прибавя от брашното, пресято с ванилената захар. При необходимост може да се добави още 1/2 ч.ч брашно. Тестото се меси, докато престане да лепне по ръцете и стане лъскаво - около 7-10 минути в миксер или повече, ако се меси на ръка. В по-голяма купа се поставя тестото, намазва се с олио и се покрива с фолио, за да втаса. Втасва докато удвои обема си - около 1 час.

3. Тестото се разточва в правоъгълна форма. Намазва се с шоколада. Навива се на руло.

4. Рулото се завива на пръстен (прилича на венец). Режат се напречни пръстени, като не се стига до края на вътрешната страна.

5. Първият се оставя както е, следващият се обръща към центъра. После пак си остава на мястото, а следващият - към центъра, и така, докато се оформи целият венец.

6. Прехвърля се в тава за печене (не по-малка от 30 см), покрита с хартия за печене, и се оставя около 30 минути да втаса.

7. Загрява се фурната на 160 градуса. Намазва се козунакът с разбитото яйце и се слага да се пече. Пече се до суха клечка или около 90-120 минути. При необходимост последните 30 минути се покрива с хартия за печене, за да не изгори.

Важно е продуктите да са със стайна температура, т.е. яйцата да са 1 час извън хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: