Начин на приготвяне
За соленото руло:
Разбийте белтъците с миксера на бързи обороти. След това добавете жълтъците и отново леко разбъркайте.
Сложете киселото мляко, олиото, добавете брашното, смесено с бакпулвера, солта и лютеницата и разбъркайте всичко леко със силиконова шпатула, така че всички съставки да се смесят добре.
Изсипете сместа в голяма тава с хартия за печене, разпределете равномерно и печете в добре загрята фурна на 180 °C за 20 минути.
Извадете готовия блат от фурната и внимателно го навийте в хартията за печене. Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да се охлади.
За пълнежа:
Поставете крема сиренето в по-дълбока купа, добавете заквасената сметана, нарязаната шунка, нарязаните кисели краставички и разбъркайте с вилица.
Развийте охладения блат, намажете го с приготвения пълнеж и навийте на руло. Охладете, за да стегне.
Нарежете вече готовото руло на парчета с желаната дебелина.
Солено руло с лютеница и шунка е готово.
Опитайте и се насладете!