Начин на приготвяне
За тестото:
Сложете меда в голяма тенджера, добавете свинската мас, сложете тенджерата на котлона и разбъркайте, докато съставките се смесят.
Свалете тенджерата от котлона и оставете да се охлади.
Изсипете брашното в дълбока купа, добавете пудра захар, бакпулвер, подправката за меденки, какао, разтопената мазнина и меда и разбъркайте на ръка.
Завийте тестото с прозрачно фолио и го оставете в хладилника за 2-3 часа.
След това разточете тестото с дървена точилка върху набрашнена повърхност и с различни формички извадете меденките. Подредете ги в тава върху хартия за печене.
Печете в добре загрята фурна на 180 °C за 10-15 минути.
Извадете готовите меденки от фурната и ги оставете да се охладят.
За декорация:
Разбийте белтъците с миксер, колкото да се разпенят. Постепенно добавете пудрата захар, лимона и разбийте за кратко с миксер.
Разделете сместа на три части. Едната част остава бяла, в другата добавете зелена боя и разбих с миксер, а в третата част добавете червена боя и също разбийте.
Сложете ги отделно в найлонови торбички, отрежете краищата им с ножица и украсете меденките по желание.
Определено получавате много вкусни новогодишни меденки.
Весели празници!