Меденки с фондан

Меденки с фондан
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
75 мин.
Порции
20
"Ние даваме идеята за меденките, а на вас оставяме да прецените как ще ги украсите, но да не забравите да се похвалите"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • мед - 4 - 5 с.л.
  • олио - 1 к. ч.
  • канела - 1 с.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • брашно - 600 г
  • фондан - по 250 г в различни цветове
  • царевично нишесте
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиват се яйцата със захарта с миксер, добавя се мед, олио, канела, сода и замесваме средно меко тесто, да не лепне.

Разделя се на две части, по-лесно се работи, и всяка се точи на кора 0. 5 см, от която се изрязват снежковци, елхички, бастуни, ботушки и каквито форми имате.

Нареждат се върху хартия на разстояние и печем в загрята фурна на 180 градуса до леко златисти краища около 8-10 минути.

Оставяме да се охладят една нощ в кутия. На другия ден се приготвят нужните инструменти за работа с фондан. Ако имате само в бял цвят, може да се оцвети с гелови боички, но по-лесно се работи с готов оцветен.

Поръсва се масата с нишесте, може и обикновено, и се точи тънък лист зелен фондан. С формичка се изрязва елха, може да е малко по-малка от бисквитката. Обратната ѝ страна се намазва с четка с малко вода, внимателно се притиска върху бисквитката.

Оставя се да съхне 2-3 минути, когато изсъхне залепва и после може върху нея да залепите звезди, топчета или с четка да се намаже с брокат. Може да се намажат бисквитките с айсинг и върху него се поставя фондан, така залепва още по добре.

Така се оформят и всички останали коледни сладки. Малко пипкава работа е, но е красиво и забавно. Весели празници !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: