Начин на приготвяне
Класическите еклери разнообразяваме с маково семе и с това получаваме един малко по- различен вариант на този френски мини сладкиш.
Приготвяме си пареното тесто, като загряваме на умерен огън маслото и водата. Когато маслото се е втечнило, сипваме брашното, маковото семе, щипка сол и захарта и бъркаме, докато сместа започне да се отделя от стените и дъното на съда. Оставяме настрана за 10 минути, тъй като трябва температурата леко да спадне.
Чукваме едно яйце към пареното тесто и разбиваме с миксер, а след това правим същото и с останалите яйца.
Тестото за еклери пълним в пош с гладък или назъбен от едната страна накрайник и шприцоваме леко издължени ивици на разстояние една от друга.
Печем вкусните еклери в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20-25 минути или до лек златист загар.
Когато са готови, ги оставяме за 10 минути в изключената фурна на открехната вратичка.
Приготвяме си маковия крем от бял или черен шоколад - зависи от вкуса и предпочитанията дали кремът да е светъл и повече да се открояват маковите зрънца, или пък сме любители повече на интензивния вкус на черния шоколад.
Независимо кой от двата вида сме избрали, го настъргваме и разтапяме със захарта.
Отделно си разбъркваме яйцата с нишесте, ванилия и малко от млякото.
Останалото мляко сипваме при разтопения шоколад и бъркаме на умерен огън до получаване на хомогенна смес.
Наливаме на струйка и яйцата и варим кремчето на слаб/умерен огън 10 минути или до сгъстяване. През цялото време си разбиваме с телена бъркалка, за да стане пухкав и гладък кремът. Накрая добавяме маково семе и разбъркваме добре.
Маковият крем оставяме да изстине и сипваме в пош. Ако е още рядък, можем да приберем в хладилник да стегне.
Пълним еклерите с крем и отгоре поръсваме разтопен черен или съответно бял шоколад.
Наслаждаваме се на вкусните еклери с маков крем за десерт или за компания на чаша ароматно кафе.