Начин на приготвяне
Чили кон кесо (чили със сирене) е мексикански сос за начос, който е приготвян и в някои щати на Америка.
Има разлики в приготвянето като например тази, че в Мексико Чили кон кесо понякога се сервира и като отделно ястие, освен само да бъде компания за хрупкавия тортила чипс. Естествено, тогава има и допълнителни добавки като продукти, както и допълнително запичане във фурната с поръска от сирена.
И като стана дума за сирената, ще ви успокоя, че вместо мексиканските може да се ползват и заместители като гауда, чедър или ементал в микс.
Самото приготвяне на основния сос чили кон кесо е лесно.
Доматът се обелва, настъргва и запържва в дълбок тиган в маслото с чесъна и накълцаните люти чушлета. Не трябва да се пържи дълго или огънят да е силен, за да останат леко хрупкави чилито и халапеньото.
Сипва се нишестето или брашно и се разбърква за минута.
Налива се млякото при енергично разбъркване и се добавят настърганите сирена. Посолява се леко и се бърка за кратко, докато сирената се разтопят идеално и сосчето стане гъсто и лъскаво.
Чили кон кесо (Chili con queso) се сервира както топло, така и студено със хрупкавите начос.
Добър апетит!