Gotvach.bg»Рецепти»Снакс»Начос»Чили кон кесо (Chili con queso)

Чили кон кесо (Chili con queso)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Чили кон кесо (Chili con queso)5 / 5
09/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
22 мин.
Порции
4
"На този хрупкав начос със сос чили кон кесо е нужна само една студена бира за пълен завършек"

Необходими Продукти

  • халапеньо - 1 бр. зелено
  • чили - 1 бр. червено
  • краве масло - 40 г
  • нишесте - 1 с.л.
  • сирена - 160 г микс от мексикански
  • прясно мляко - 150 мл
  • домати - 1 бр.
  • чесън - 1 скилидка, по желание
  • сол - 1 щипка или на вкус
  • начос - 1 пакет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чили кон кесо (чили със сирене) е мексикански сос за начос, който е приготвян и в някои щати на Америка.

Има разлики в приготвянето като например тази, че в Мексико Чили кон кесо понякога се сервира и като отделно ястие, освен само да бъде компания за хрупкавия тортила чипс. Естествено, тогава има и допълнителни добавки като продукти, както и допълнително запичане във фурната с поръска от сирена.

И като стана дума за сирената, ще ви успокоя, че вместо мексиканските може да се ползват и заместители като гауда, чедър или ементал в микс.

Самото приготвяне на основния сос чили кон кесо е лесно.

Доматът се обелва, настъргва и запържва в дълбок тиган в маслото с чесъна и накълцаните люти чушлета. Не трябва да се пържи дълго или огънят да е силен, за да останат леко хрупкави чилито и халапеньото.

Сипва се нишестето или брашно и се разбърква за минута.

Налива се млякото при енергично разбъркване и се добавят настърганите сирена. Посолява се леко и се бърка за кратко, докато сирената се разтопят идеално и сосчето стане гъсто и лъскаво.

Чили кон кесо (Chili con queso) се сервира както топло, така и студено със хрупкавите начос.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: