Арабски кюфтета

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Арабски кюфтета
Снимка: Ivelina
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"Арабската кухня е богата на разнообразни вкусове, които обожаваме"

Необходими Продукти

  • За соса
  • шалот - 1 смлян
  • чесън - 1 скилидка
  • домати - 400 г кутия
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • хариса - 1 ч.л. смляна
  • сол
  • За кюфтетата
  • агнешко месо - 1 кг смлян
  • хариса - 1 1/2 ч.л. на прах смляна
  • мента - 2 с.л., накълцана на ситно
  • магданоз - 2 с.л. пресен или сух
  • шалот - 1 малък смлян
  • чесън - 2 скилидки, смлени
  • хляб - 3 с.л. трохи или галета
  • яйца - 1 голямо
  • сол - 1 1/2 ч.л.
  • лимонова кора - настъргана от 1/2
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Средно голяма тенджера поставете на умерен огън, добавете супена лъжица зехтин. Когато се загрее, добавете шалота и гответе до полупрозрачност около 2 до 3 минути.

Добавете чесъна и разбъркайте, докато започне да ухае, около 1 минута. След това добавете консервата домати на кубчета и смесете доматеното пюре заедно със смляната хариса и около 1 чаена лъжичка сол.

Разбъркайте добре и оставете да къкри, без капак, докато леко се сгъсти, около 20 минути.

Междувременно нека направим кюфтетата. В голяма купа смесете агнешкото, хариса на прах, кайма, мента, магданоз, смлян шалот, смлени скилидки чесън, трохи от хляб, яйце, сол и лимонова кора. Смесете всичко заедно.

С помощта на лъжица за сладолед № 20 или по-голяма направете кюфтетата или оформете на ръка големина, каквато ви допада. Поставете ги върху лист хартия за печене или пергаментова хартия. Загрейте няколко чаени лъжички масло в тигана, поставени на умерено силен огън.

Поставяйте кюфтетата на порции, докато покафенеят от двете страни, около 1 до 2 минути. Веднага ги прехвърлете в тенджерата с доматения сос.

Продължете тези стъпки, докато не си запържите всички кюфтета. Варете кюфтетата в доматен сос 10 минути.

Поддържайте кюфтетата топли, като намалите топлината до много ниска и покриете тенджерата.

Сервирайте тези арабски агнешки кюфтета с хариса и като предястие и се насладете!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: