Начин на приготвяне
Средно голяма тенджера поставете на умерен огън, добавете супена лъжица зехтин. Когато се загрее, добавете шалота и гответе до полупрозрачност около 2 до 3 минути.
Добавете чесъна и разбъркайте, докато започне да ухае, около 1 минута. След това добавете консервата домати на кубчета и смесете доматеното пюре заедно със смляната хариса и около 1 чаена лъжичка сол.
Разбъркайте добре и оставете да къкри, без капак, докато леко се сгъсти, около 20 минути.
Междувременно нека направим кюфтетата. В голяма купа смесете агнешкото, хариса на прах, кайма, мента, магданоз, смлян шалот, смлени скилидки чесън, трохи от хляб, яйце, сол и лимонова кора. Смесете всичко заедно.
С помощта на лъжица за сладолед № 20 или по-голяма направете кюфтетата или оформете на ръка големина, каквато ви допада. Поставете ги върху лист хартия за печене или пергаментова хартия. Загрейте няколко чаени лъжички масло в тигана, поставени на умерено силен огън.
Поставяйте кюфтетата на порции, докато покафенеят от двете страни, около 1 до 2 минути. Веднага ги прехвърлете в тенджерата с доматения сос.
Продължете тези стъпки, докато не си запържите всички кюфтета. Варете кюфтетата в доматен сос 10 минути.
Поддържайте кюфтетата топли, като намалите топлината до много ниска и покриете тенджерата.
Сервирайте тези арабски агнешки кюфтета с хариса и като предястие и се насладете!