Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Тесто»Постно тесто

Постно тесто

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Постно тесто
Снимка: Veselina
4 / 7
14/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
1
"Това тесто без набухвател е подходящо за тънки пици, пърленки или кори за баница"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г + за поръсване на плот и доизмесване
  • вода - 150 мл
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и в средата направете кладенче. В него сипете леко затоплената вода, солта, олиото и оцета.

Слагайте малко по малко от брашното от стените на кладенчето към вътрешността и бъркайте до цялостно усвояване на течността.

Прехвърлете на набрашнен плот тестото, което е още грапаво. Месете до постигане на гладкост и еластичност и си поръсвайте брашно, ако е нужно.

Трябва да остане меко, гладко и приятно на допир.

Едно такова тесто без набухвател е подходящо за разточване на кори за баница, за пърленки, плоски безквасни хлябове, тънко тесто за пица и други.

Преди да пристъпите към оформяне, оставете омесеното тесто да почине поне 15 минутки, покрито с кърпа или фолио или леко намазнено с олио, за да не изсъхва отгоре и хваща коричка.

Ако имате нужда от по-пухкаво тесто за тутманик, хляб, мекици, питки, то без проблем можете да си добавите и набухвател като бакпулвер и дори мая към постното тесто, макар че за нея има спорове дали е постна.

Разногласията идват от там, че тя е съставена от дрожди, които са живи. Но трябва да се знае, че това са гъбички, които имат растителен, а не животински произход.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: