Начин на приготвяне
Обелете и сварете картофите. Намачкайте ги и ги оставете да се охладят. През това време разтворете маята с малко мляко и оставете да се активира (може да използвате и суха).
Когато картофите изстинат, добавете сол и разбити 2 яйца и объркайте добре. След това прибавете свинската мас и на ръка хубаво намачкайте и смесете, като натискате, за да се получи компактна смес.
Постепенно прибавете брашното и месете. Тестото трябва да е много меко и да не лепне по ръцете. Оставете го половин час в покрит съд да втаса.
След това го размесете още веднъж на набрашнена повърхност и с точилка разточете кора с дебелина 1 см.
С чашка режете шайбички. Половината кръгчета сложете върху наложена с кухненска хартия тавичка. Останалата половина поставете върху другите, така че да се получат гнезда, нещо подобно на чашки.
Гнездата напълнете с охладено сирене и нарязани на ситно сланина и чушка. Намажете ги с разбити яйца и поръсете със сусам. Печете 25-30 минути на 200 градуса в предварително загрята фурна.
Птичите гнезда със сланина и сирене са готови.
*Гнездата може да се пълнят и с други съставки по желание - класически пълнеж за пица, лютеница, кисели краставички, колбас, пържено пиле, кайма...