Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Агнешки котлети с хрупкава коричка и качамак

Агнешки котлети с хрупкава коричка и качамак

Агнешки котлети с хрупкава коричка и качамак
Снимка: Кулинарна мрежа
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
5
"Тук не говорим просто за ястие, а за истински кулинарен шедьовър с агнешки котлети"

Необходими Продукти

  • за котлетите
  • агнешки котлети - 10 бр.
  • шамфъстък - счукан
  • зехтин
  • галета
  • розмарин
  • магданоз
  • мащерка
  • мента
  • джоджен
  • сол
  • черен пипер
  • за спаначеното пюре
  • спанак - 500 г
  • пресен лук - 5 стръка
  • лук - 1 глава кромид
  • сол
  • черен пипер
  • краве масло
  • прясно мляко - 100 мл
  • чесън - 1 скилидка
  • за морковеното пюре
  • моркови
  • краве масло
  • сол
  • прясно мляко - 100 мл
  • за качамака
  • прясно мляко - 1 л
  • краве масло
  • сол - 1 ч.л.
  • царевично нишесте - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр. за омлета
  • пъдпъдъчи яйца - 5 бр. сварени за сервиране на порциите
  • репички - за декорация
  • чили - сухо, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме и измиваме котлетите. Нарязваме ги.

За спаначеното пюре:

В тенджера задушаваме 500 г спанак с 5 стръка ситно нарязан пресен лук и 1 глава ситно нарязана кромид лук.

Готвим до омекване. Пасираме апетитното спаначено пюре. Овкусяваме със сол и черен пипер.

Връщаме обратно на котлона, добавяме 2-3 парченца краве масло и 100 мл прясно мляко. Бъркаме непрекъснато, докато се получи гъста хомогенна смес. Махаме от котлона, добавяме пресована скилидка чесън и минаваме през цедка.

За пюрето от моркови:

Почистваме и нарязваме на едри кубчета моркови. Сваряваме до омекване. Прецеждаме, пасираме и добавяме краве масло, сол и прясно мляко.

За качамака:

В тенджера сипваме 1 л прясно мляко, добавяме 1 ч.л. сол. Като заври, добавяме 1 ч.ч. царевично брашно и бъркаме с телена бъркалка непрекъснато, докато се сгъсти. Махаме от котлона и добавяме парченца краве масло.

В чинията за сервиране поставяме ринг. Пълним с качамака, покриваме отгоре със стреч фолио (да не хване коричка) и оставяме да стегне.

Правим си омлет. Изрязваме тънки лентички и ги навиваме на руло.

За котлетите:

Нарязваме си на много ситно пресни подправки: розмарин, магданоз, мащерка, мента и джоджен. Добавяме счукан шамфъстък, галета и зехтин. Разбъркваме хубаво.

Овкусяваме агнешките котлети със сол и черен пипер. В напълно сух загрят тиган запечатваме котлетите от всички страни. Поставяме в тава и на всяко поотделно с ръка лепим от сместа с подправките.

Слагаме тавата в предварително загрята фурна на 180°C и печем агнешките котлети за 10-15 минути. Изваждаме и редим върху дъска.

Сервираме: Внимателно махаме ринга от качамака и изрязваме. Отгоре поставяме от омлета, пъдпъдъче яйце, от пюрето от моркови и зеленина.

С широка четка намазваме от спаначеното пюре, поставяме по два от котлетите на порция.

Декорираме агнешките котлети с хрупкава коричка и качамак с цветя от репички. Поръсваме със сухо чили.

Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: