Начин на приготвяне
Почистваме и измиваме котлетите. Нарязваме ги.
За спаначеното пюре:
В тенджера задушаваме 500 г спанак с 5 стръка ситно нарязан пресен лук и 1 глава ситно нарязана кромид лук.
Готвим до омекване. Пасираме апетитното спаначено пюре. Овкусяваме със сол и черен пипер.
Връщаме обратно на котлона, добавяме 2-3 парченца краве масло и 100 мл прясно мляко. Бъркаме непрекъснато, докато се получи гъста хомогенна смес. Махаме от котлона, добавяме пресована скилидка чесън и минаваме през цедка.
За пюрето от моркови:
Почистваме и нарязваме на едри кубчета моркови. Сваряваме до омекване. Прецеждаме, пасираме и добавяме краве масло, сол и прясно мляко.
За качамака:
В тенджера сипваме 1 л прясно мляко, добавяме 1 ч.л. сол. Като заври, добавяме 1 ч.ч. царевично брашно и бъркаме с телена бъркалка непрекъснато, докато се сгъсти. Махаме от котлона и добавяме парченца краве масло.
В чинията за сервиране поставяме ринг. Пълним с качамака, покриваме отгоре със стреч фолио (да не хване коричка) и оставяме да стегне.
Правим си омлет. Изрязваме тънки лентички и ги навиваме на руло.
За котлетите:
Нарязваме си на много ситно пресни подправки: розмарин, магданоз, мащерка, мента и джоджен. Добавяме счукан шамфъстък, галета и зехтин. Разбъркваме хубаво.
Овкусяваме агнешките котлети със сол и черен пипер. В напълно сух загрят тиган запечатваме котлетите от всички страни. Поставяме в тава и на всяко поотделно с ръка лепим от сместа с подправките.
Слагаме тавата в предварително загрята фурна на 180°C и печем агнешките котлети за 10-15 минути. Изваждаме и редим върху дъска.
Сервираме: Внимателно махаме ринга от качамака и изрязваме. Отгоре поставяме от омлета, пъдпъдъче яйце, от пюрето от моркови и зеленина.
С широка четка намазваме от спаначеното пюре, поставяме по два от котлетите на порция.
Декорираме агнешките котлети с хрупкава коричка и качамак с цветя от репички. Поръсваме със сухо чили.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа