Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Гнезда»Яйца по смолянски

Яйца по смолянски

Яйца по смолянски
Снимка: Кулинарна мрежа
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Толкова са апетитни тези яйчени гнезда, че можем да ги хапваме всеки ден"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • картофи - 1.5 кг
  • краве масло - 150 г
  • сол
  • червен пипер
  • сирене - 150 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • готварска сметана - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме, измиваме и сваряваме картофите. Оставяме да изстинат и ги настъргваме на едро ренде.

В загрят тиган слагаме и запържваме до златисто 150 г краве масло. Добавяме настърганите картофи и с дървена лопатка бъркаме, докато поемат цялата мазнина.

Изсипваме картофите в тава. Овкусяваме със малко сол. Добавяме 350 г настъргано на едро ренде сирене, 100 мл прясно мляко и 100 мл готварска сметана.

Ако желаете, може да добавите подправки. Разбъркваме сместа добре и заглаждаме.

С лъжица правим кладенчета, като се стараем да не е до дъното. Във всяко кладенче чукваме по едно яйце.

Поръсваме яйцата по смолянски с червен пипер и печем апетитните гнезда в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути

Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа, по рецепта яйца по смолянски на Иван Звездев

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: