Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Пица Маргарита с аншоа

Пица Маргарита с аншоа

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Пица Маргарита с аншоа
Снимка: Ivelina
2 / 3
18/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
135 мин.
Порции
4
"Ако и вие като нас обичате всички видове пици, задължително опитайте тази с риба. Страхотна е!"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г тип 500
  • вода - 280 г
  • зехтин - 30 г екстра върджин
  • суха мая - 6 г
  • сол - 6 г
  • захар - 3 г
  • аншоа - 12 бр. в масло
  • моцарела - 80 г
  • Доматено пюре
  • домати - 4 с.л. или 130 мл пасирани от консерва
  • люти чушки - на вкус
  • черни маслини - 10 бр.
  • каперси - в сол (1 лъжица) по желание
  • риган - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлата вода. Ако водата от чешмата е твърде твърда, използвайте минерална вода. Оставете да престои 10 минути.

Пресейте добре брашното. Меси се на ръка това тесто за пица.

За месене на ръка ви е необходима дървена дъска за сладкиши или добре почистена мраморна повърхност.

Поставете брашното в купа и добавете солта.

Смесете много внимателно, така че двете съставки да се смесят възможно най-добре. Важно е да се гарантира, че солта се е разнесла равномерно, за да се вдигне тестото добре при втасване.

Добавете водата с маята и олиото към брашното.

Месете, докато съставките се комбинират, след което измесете сместа върху леко набрашнена работна повърхност.

Измийте ръцете си, след което обработете сместа с палеца и дланта. Месете енергично около 5 минути, като често обръщате тестото и го разточвате с ръце.

Поставете сместа върху леко набрашнен плот, оформете топка и я нарежете напречно.

Втасване:

Покрийте получената топка с влажна кърпа или с прозрачно фолио. Внимание! Тестото трябва да е покрито, но не стегнато, защото надигането ще удвои обема си.

Може да се остави да втаса върху сладкарска дъска или в голяма купа.

Леко напрашете повърхността с брашно, за да предотвратите залепването на плата или филма.

Върху кърпата или филма трябва да се постави одеяло от вълна, защото топлината подпомага процеса на втасване.

Оставете го да втаса поне 1 час.

Второто втасване:

След посоченото време отворете тестото, след това замесете за кратко и получете желаните порции.

Поставете ги върху леко набрашнена дъска за сладкиши, добре раздалечени, след това ги покрийте. Оставете го да втаса за 30 минути.

След това второ втасване тестото за пица е готово за употреба, обикновено се разстила директно върху тавата, добре намазана с масло.

По време на фазата на оформяне не го месете прекалено много!

Поставете порцията тесто в центъра на тигана и я разнесете с върховете на пръстите си, от центъра до краищата, като притискате внимателно и се опитвате да й придадете еднаква дебелина.

Ако тестото е еластично и трудно се разточва, оставете го в тавата за още 15-20 минути и след това довършете оформянето. По този начин ще получите перфектен резултат. Решете дали искате 4 домашни пици по 24 см или две големи пици.

Изпичане на пицата:

След като втасването приключи, загрейте фурната до 250°C, като включите както отгоре, така и отдолу. Готвенето трябва да се извършва при висока температура. Домашните фурни не достигат топлината на пещите на дърва, това ще отнеме повече време и трябва да не оставяме съставките да изсъхнат твърде много. След това ще ви дам някои указания.

Ако пицата включва доматено пюре, това трябва да се добави като първа съставка. Поставя се в центъра и се разпределя с лъжица. Ако пицата е кръгла, поръсете със спирално движение. Оставете сантиметър ръб за оформяне на корниз.

Над доматите може да се сложи щипка сол или сушен риган.

Ако пицата включва моцарела. Изцедете предварително и оставете върху чиния, покрита с кухненска хартия, да се поеме влагата. Когато дойде време да използвате, натрошете го грубо с ръце или нарежете на тънки филийки.

Ако имате нужда от някаква конкретна съставка, която трябва да влезе във фурната, сложете я сега. След това поръсете със струйка зехтин, повече или по-малко обилно в зависимост от подправката.

Готвенето отнема около 15- минути. Пицата Маргарита обаче трябва да бъде покрита през първите 12-13 минути готвене, в противен случай тя ще изсъхне прекомерно. Използвам обърнат тиган, но капакът или алуминиевото фолио е добре.

Открийте пицата с риба последните 3 мин. Поставете нарязаната моцарела и филенцата аншоа. Печете до разтопяването на моцарелата, след това извадете от фурната и сервирайте.

Слагам пицата, нарязана на клинове или квадратчета, на масата и всеки си сервира филийка. Докато хапвате първата, готвите втората във фурната и така нататък. При желание могат да се готвят едновременно две, но се изисква вентилатор във фурната.

Като алтернатива можете да ги приготвите всички предварително и да ги до изпечете непосредствено преди дегустация, 2 или 3 наведнъж.

В този случай 200°C са достатъчни за 5 минути. Настройте обаче към вашата фурна. Малко опит и вашата пица ще бъде перфектна!

Можете да поръсите и с каперси по желание или маслини.

Насладете се на чудесната си пица Маргарита с аншоа!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: