Начин на приготвяне
Захарта и лимоновата кора се смилат на пудра в блендер или мелачка за кафе.
Отмерва се част от лимоновата пудра захар (150 грама) за тестото, а остатъкът се заделя за овалване.
В купа се смесват бадемовото и пшеничното брашно със бакпулвера и захарта (150 г)
Добавят се маста и белтъкът и се омесва гладко тесто. Ако тестото остане по-сухо, може да се добави лъжица-две прясно мляко.
Масленото тесто се оформя на топка, завива се в стреч фолио и се прибира в хладилник за 10-15 минути.
През това време се загрява фурната до 180°C .
Бадемовите сладки се оформят или на ръка, или чрез разточване върху набрашнен плот и изрязване на формички. Единственото условие е сладките да са дебели най-малко сантиметър, защото при печене се разливат леко и ще изтънеят.
Подреждат се в тави, покрити с хартия за печене, на разстояние една от друга и се пекат около 10 минути или до лек загар.
Когато домашните масленки леко изстинат, се овалват или поръсват с остатъка от лимоновата пудра захар. Докато са все още много горещи, не се пипат, защото са меки, но впоследствие се втвърдяват.
Чудесни бадемови масленки за вашата чаша аромарно кафе!
Да ви е сладко!