Начин на приготвяне
За блата:
В купа смесваме 220 г брашно (пресято), 125 г охладено краве масло и щипка сол. Разбиваме 1 яйце с 60 г пудра захар. Добавяме към брашното.
Замесваме тесто с помощта на миксер (не с ръце, за да не се разтопи маслото от топлината на ръцете).
Оформяме го на топка, завиваме със стреч фолио и оставяме в хладилника за час.
Разточваме тестото между стреч фолио. Оформяме кръг, който е по-голям от размера на тавата за пай, в която ще печем ягодовия сладкиш.
Поставяме хартия за печене в тавата (дъното и стените) и внимателно прехвърляме тестото. Оформяме блата, така че да има и борд.
Отгоре редим нарязани 400 г ягоди на малки парченца. Печем ароматния плодов сладкиш в предварително загрята фурна на 180°C за 25 минути.
През това време приготвяме заливката:
В купа разбиваме 1 яйце, 1 жълтък, 3 с.л. пудра захар и 1 ванилия.
Добавяме 100 мл течна сметана и 2 с.л. брашно. Разбиваме до получаване на гладка смес.
Заливаме сладкиша с глазурата и печем на 200 °C на горен реотан за 20 минути.
Охладен, декорираме ягодовия сладкиш със заливка и разрязваме.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа по рецептата от блога на Жана MISH - MASH