Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Сьомга филе върху канапе от киноа

Сьомга филе върху канапе от киноа

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сьомга филе върху канапе от киноа
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
38 мин.
Общо
56 мин.
Порции
4
"Сьомгата е рибата, на която винаги може да заложите за приготвяне и никога няма да сгрешите"

Необходими Продукти

  • сьомга - 600 г филета с кожа
  • бял пипер - 4 щипки
  • сол - 4 щипки
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
  • За канапе от киноа
  • киноа - 180 г
  • зехтин - 85 г
  • лук - 100 г
  • чесън - 2 скилидки
  • гъби - 100 г печурки
  • гъби - 140 г кладница
  • вода - 450 мл.
  • бяло вино - 100 мл.
  • розмарин - 2 стръка, пресен
  • дафинов лист - 1 бр.
  • Още
  • лимони - за гарниране
  • зелена салата - по вкус
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • черен пипер - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте под течаща вода киноата и хубаво я отцедете.

Накълцайте лука и чесъна и ги запържете в загретия на умерен огън зехтин.

Добавете почистените и нарязани два вида гъби (кладница и печурка), дафиновия лист и накъсани листенца от клонките розмарин. Задушете за 10 минути.

Сложете киноата, солта, виното, а след минута и налейте водата. Варете под капак 18 минути на умерен огън. Течноста трябва да се поеме изцяло, затова ако е нужно накрая увеличете малко огъня и махнете капака на тенджерката.

Докато се вари киноата за нашето канапе, подгответе си сьомгата.

Почистете я от кости, ако има такива, и натрийте с бял пипер и малко сол.

Загрейте тиган с незалепващо дъно и една две лъжички зехтин.

Запечете рибните филета откъм кожата за 2-3 минути или докато стане златиста и хрупкава, след това обърнете и печете до златисто и от другата страна. Степента на изпичане е според вкуса, а времето зависи и от дебелината на филето сьомга. Аз обичам по-дебели филета, за да остават сочни. Пека за кратко на силен огън и отвътре остава леко по-розово, но не е сурово.

Разпределете от разкошната киноа с гъби в плата за сервиране, поръсете с малко черен пипер и отгоре положете филе от печената риба.

Гарнирайте със резени лимон и свежа салата и поднесете докато рибата е топла.

Гъбите чудесно хармонират с всяка риба, макар да сме свикнали да ги комбинираме повече с месо. Те правят вкуса на рибата да изпъква повече. В комбинация с киноата се получава интересно, по-здравословно и много приятно.

Сьомга филето върху канапе от киноа е много вкусно ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: