Шоколадова торта Гинес

Шоколадова торта Гинес
Снимка: Виктория Константинова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Нямаме никакви притеснения за това колко време може да стои в хладилника тази торта - ние я хапваме точно за един ден"

Необходими Продукти

  • за блата
  • бира - 2/3 ч.ч. Гинес
  • масло - 160 г
  • какао - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 1/3 ч.ч.
  • заквасена сметана - 1/3 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 1 1/3 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 2 ч.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • За крема
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • крема сирене - 125 г
  • сладкарска сметана - 1/2 ч.ч.
  • пудинг - 1 с.л. без варене
  • бял шоколад - 125 г
  • масло - 60 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготвя се форма за торта, като се покрива с хартия за печене и се намазнява.

Маслото се разтопява с олиото в тенджера.

Добавят се какаото на прах, захарта и бирата Гинес. Разбърква се. Отстранява се от огъня и сместа се оставя настрани.

Разбива се заквасената сметана с яйца. Добавя се ванилия. Тази смес се прибавя към маслената смес. Добавят се брашното и содата бикарбонат. Разбъркват се.

Готовото кексово тесто се изсипва във формата за торта. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 минути.

Оставя се да изстине напълно във формата, тъй като е доста влажна торта, може и за нощ. Когато тортата е студена, се освобождава от формата за печене и се покрива с крема.

За целта се подготвя кремът.

Разтопява се белият шоколад с малка част от маслото в микровълновата и се оставя леко да се охлади.

Останалото омекнало масло се разбива с пудрата захар и крем сиренето. В тази смес се добавя белия шоколад.

Разбива се течната сметана с пудинга без варене. Всичко се обединява в обща смес и се разбърква. Нанася се свободно върху блата.

Шоколадовата торта Гинес се украсява по желание. Ще я приготвим отново!

Когато тортата е студена, се освобождава от формата за печене и покрива с глазура от масло, сметана, крема сирене и бял шоколад.

Тортата може да се съхранява, след като е напълно охладено, в затворен съд за няколко дни, което означава, че може да се направи предварително, ако е необходимо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: