Начин на приготвяне
Подготвя се форма за торта, като се покрива с хартия за печене и се намазнява.
Маслото се разтопява с олиото в тенджера.
Добавят се какаото на прах, захарта и бирата Гинес. Разбърква се. Отстранява се от огъня и сместа се оставя настрани.
Разбива се заквасената сметана с яйца. Добавя се ванилия. Тази смес се прибавя към маслената смес. Добавят се брашното и содата бикарбонат. Разбъркват се.
Готовото кексово тесто се изсипва във формата за торта. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 минути.
Оставя се да изстине напълно във формата, тъй като е доста влажна торта, може и за нощ. Когато тортата е студена, се освобождава от формата за печене и се покрива с крема.
За целта се подготвя кремът.
Разтопява се белият шоколад с малка част от маслото в микровълновата и се оставя леко да се охлади.
Останалото омекнало масло се разбива с пудрата захар и крем сиренето. В тази смес се добавя белия шоколад.
Разбива се течната сметана с пудинга без варене. Всичко се обединява в обща смес и се разбърква. Нанася се свободно върху блата.
Шоколадовата торта Гинес се украсява по желание. Ще я приготвим отново!
Когато тортата е студена, се освобождава от формата за печене и покрива с глазура от масло, сметана, крема сирене и бял шоколад.
Тортата може да се съхранява, след като е напълно охладено, в затворен съд за няколко дни, което означава, че може да се направи предварително, ако е необходимо.