Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Фунийки»Сладки фунийки с крем Шантили

Сладки фунийки с крем Шантили

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Сладки фунийки с крем Шантили2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
40
"Вкусът на тези сладки фунийки с крем ни преследва от детството до ден днешен"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 0. 5 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л
  • ванилия - 1 прахче
  • брашно - 800 г (за меко тесто)
  • за крем Шантили
  • жълтъци - 3 бр.
  • прясно мляко - 600 мл
  • царевично нишесте - 60 г
  • захар - 130 г
  • ванилия - 1 ампула
  • течна сметана - 250 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с крема. В съд с дебело дъно поставете и разбийте с миксер жълтъците и захарта. Прибавете студеното мляко, нишестето и ванилията, разбъркайте до еднородна и гладка смес.

Поставете съда на бавен огън и варите до сгъстяване на крема, завийте със стреч фолио и оставете да се охлади напълно.

През това време замесете тестото. Смесете киселото мляко със содата и оставете да шупне.

В купа разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Прибавете смесените кисело мляко и сода, олиото и ванилията, разбъркайте добре. Прибавяйте на части от пресятото брашно и замесете меко тесто.

Разточете тестото на тънка правоъгълна кора с ширина 15 см. Нарежете кората на ленти не по широки от 3 см. Всяка лента навийте върху формички за фунийки, като започнете от острия връх и застъпвате тестото.

Подредете формичките в тава с хартия за печене и печете за 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна до леко порозовяване на тестото.

Извадете изпечените фунийки от формичките внимателно и ги оставете да се охладят.

Продължете с крема, като в купа разбиете сметаната на пухкав крем. Към нея на етапи прибавяте от охладения крем при непрекъснато бъркане с миксера. Получавате пухкав и много вкусен крем Шантили, с който пълните фунийките с помощта на шприц.

По желание поръсете фунийките с пудра захар. Оставете готовите сладки фунийки покрити за не по-малко от 12 часа преди сервиране.

Сладките фунийки с крем Шантили са чудни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: