Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Селски лимецов хляб от старата фурна

Селски лимецов хляб от старата фурна

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Селски лимецов хляб от старата фурна
Снимка: Мария Божилова
1 / 6
31/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
140 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
170 мин.
Порции
8
"Ароматът на току що изпечен селски лимецов хляб ни кара да се замислим колко малко всъщност е нужно на човек, за да бъде щастлив - една хрупкава коричка и мекичка средичка"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 3 ч.ч.
  • мая - 1 с.л. прясна
  • захар - 1 с л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • хладка вода - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава и се слага в супник.

Поръсва се със захарта и солта и се оставя 15 мин да стане на кашица.

Разбърква се с хладката вода, като се прибавя олиото на тънка струя при продължително бъркане.

В течността се изсипва брашното, като отначало се разбърква с вилица, а след това с ръка.

Замесва се меко тесто, което се поставя върху наръсена с брашно плоскост и се меси 10 мин. Ако тестото лепне при месене, ръката се поръсва с малко брашно.

Оформя се гладко еластично тесто, което се прави на топка и се слага в наръсения с брашно супник, като се намазва отгоре с олио.

Супникът се покрива отгоре с кърпа, която не трябва да опира тестото.

Оставя се 60 мин на топло да втаса тестото на нашия домашен лимецов хляб.

След това тестото се обръща върху набрашнена плоскост и се меси 10 Мин.

Оформят се две топки, които се нареждат в тава върху хартия за печене.

Оставя се да втаса 30 мин.

Пече се в предварително загрята фурна на 200°C 10 мин, след което се допича 20 мин на 180°C.

Изважда се селският лимецов хляб от старата фурна и се оставя да изстине върху дървена дъска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: