Начин на приготвяне
Маята се натрошава и се слага в супник.
Поръсва се със захарта и солта и се оставя 15 мин да стане на кашица.
Разбърква се с хладката вода, като се прибавя олиото на тънка струя при продължително бъркане.
В течността се изсипва брашното, като отначало се разбърква с вилица, а след това с ръка.
Замесва се меко тесто, което се поставя върху наръсена с брашно плоскост и се меси 10 мин. Ако тестото лепне при месене, ръката се поръсва с малко брашно.
Оформя се гладко еластично тесто, което се прави на топка и се слага в наръсения с брашно супник, като се намазва отгоре с олио.
Супникът се покрива отгоре с кърпа, която не трябва да опира тестото.
Оставя се 60 мин на топло да втаса тестото на нашия домашен лимецов хляб.
След това тестото се обръща върху набрашнена плоскост и се меси 10 Мин.
Оформят се две топки, които се нареждат в тава върху хартия за печене.
Оставя се да втаса 30 мин.
Пече се в предварително загрята фурна на 200°C 10 мин, след което се допича 20 мин на 180°C.
Изважда се селският лимецов хляб от старата фурна и се оставя да изстине върху дървена дъска.