Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест хляб»Ръжено-лимецов хляб с орехи

Ръжено-лимецов хляб с орехи

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k
Ръжено-лимецов хляб с орехи
Снимка: Храна за Душата
1 / 8с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
135 мин.
Порции
10
"Не просто здравословен, но и уникално вкусен хляб, който насища както никой друг"

Необходими Продукти

  • ръжено брашно - 400 г
  • лимецово брашно - 100 г
  • бяло брашно - 100 г
  • орехи - 100 г
  • суха мая - 10 г
  • вода - 200 мл топла
  • мед - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в половин чаена чаша топла вода заедно със супена лъжица брашно и щипка захар. Разбъркайте и оставете на топло за няколко минути докато се активира.

Смесете ръженото, лимецовото и бялото брашно в дълбока купа. Добавете щипка сол. Разтворете меда в чаена чаша топла вода. Оформете кладенче в брашняната смес и сипете втасалата мая.

Разбъркайте и започнете да замесвате като добавяте от водата с мед до образуване на гладко и еластично тесто. Оформете на топка, поставете в набрашнена купа и оставете да втаса на топло до удвояване на обема.

Размесете втасалия хляб повторно за кратко и го разточете в овална форма. Начукайте орехите в хаванче и разпърснете върху хляба.

Завийте на руло и поставете във форма за хляб, покрита с лист хартия за печене.

Покрийте съда с фолио и оставете хляба да втаса повтрно на топло. Разбийте жълтъка на едно яйце и намажете хляба.

Поръсете с кристали едра морска сол и поставете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40-45 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: