Начин на приготвяне
За приготвянето на пълнозърнестия хляб първо смесете в дълбока купа брашното със захарта и солта.
Оформете кладенче в средата и сипете вътре киселото мляко със содата и оцета. Внимателно разбъркайте само съдържанието на кладенчето и оставете настрана да шупне млякото.
След това налейте водата и олиото, постепенно замесете тесто. Не го месете твърде дълго - трябва да постигнете хомогенност на съставките.
Хомогенността на тестото много зависи от плътността на самото кисело мляко. Това означава, че може да се наложи да прибавете или още малко брашно, или течност.
Оформете от тестото хляб с кръгла форма. Покрийте тава за печене с хартия и сложете вътре хляба. Поръсете го с малко брашно и направете леки разрези по повърхността му.
Имайте предвид, че този хляб не се нуждае от втасване. Веднага го сложете да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 5 минути.
След това намалете градусите на 180 и печете още 30-тина минути. Хлябът е готов, когато получи твърда кора и апетитен загар.
Лимецовият хляб със сода е вкусен и лесен за приготвяне, защото не се меси дълго време и не се оставя да втасва.
Той е полезен, защото основната съставка е лимецово брашно, но все пак няма да удвои много обема си.