Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест Хляб»Лимецов хляб със сода

Лимецов хляб със сода

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Лимецов хляб със сода
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
14/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Вкусен и лесен за приготвяне лимецов хляб - чудесен за любимите семейни вечери"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 350 грама (от лимец)
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.лъжичка
  • кисело мляко - 120 грама
  • вода - 150 мл
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на пълнозърнестия хляб първо смесете в дълбока купа брашното със захарта и солта.

Оформете кладенче в средата и сипете вътре киселото мляко със содата и оцета. Внимателно разбъркайте само съдържанието на кладенчето и оставете настрана да шупне млякото.

След това налейте водата и олиото, постепенно замесете тесто. Не го месете твърде дълго - трябва да постигнете хомогенност на съставките.

Хомогенността на тестото много зависи от плътността на самото кисело мляко. Това означава, че може да се наложи да прибавете или още малко брашно, или течност.

Оформете от тестото хляб с кръгла форма. Покрийте тава за печене с хартия и сложете вътре хляба. Поръсете го с малко брашно и направете леки разрези по повърхността му.

Имайте предвид, че този хляб не се нуждае от втасване. Веднага го сложете да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 5 минути.

След това намалете градусите на 180 и печете още 30-тина минути. Хлябът е готов, когато получи твърда кора и апетитен загар.

Лимецовият хляб със сода е вкусен и лесен за приготвяне, защото не се меси дълго време и не се оставя да втасва.

Той е полезен, защото основната съставка е лимецово брашно, но все пак няма да удвои много обема си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: