Начин на приготвяне
Приготвяне на тестото:
Натрошете маята и я сложете в по-дълбока купа. Добавете хладката вода, захарта и разбъркайте.
След това добавете половината брашно (250 г) с олиото и разбъркайте.
Постепенно добавете останалото брашно (250 г) и комбинирайте всичко с вилица (не разбивайте, а само комбинирайте съставките с вилицата).
Намажете вътрешността на найлоновата торба с олио, сложете тестото в торбата, изцедете целия въздух от нея и завържете добре.
Оставете в хладилника за 1 нощ.
На следващия ден поставете тестото на работната повърхност и не бъркайте, а вземете по малко смес и оформете понички с желаната форма и размер (ако е необходимо, сложете малко олио върху работната повърхност, за да се отпусне тестото - изтънете тестото с пръсти).
Запържете домашните пърженки в загрято олио до златисто кафяво от двете страни.
Поставете готовите мекици върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Сервирайте тестените закуски горещи.
Съвет: Можете да ги намажете със сладко, мармалад, пастет. Много са вкусни. Да ви е сладко !
Забележка: По време на приготвянето на моите големи пърженки не е включено времето, необходимо на тестото да престои в хладилника.