Начин на приготвяне
Замесете тестото, сложете в купа 2 яйца, мляко, сол, елдата и пшеничното брашно.
Добавете газираната вода и разбийте. Тестото трябва да е малко по-дебело.
Оставете да престои 15 минути, след което изпържете палачинките на слаб огън.
Сложете малко олио в тигана и загрейте. Слагайте малко олио преди всяка пържена палачинка с елда.
Направете пълнеж. Комбинирайте сиренето, 2 яйца и заквасената сметана, разбъркайте добре.
Поставете палачинка в съд. Намажете с 1 супена лъжица от пълнеж, повторете процеса, докато пълнежът се изразходва, както и палачинките.
Намажете последната палачинка с 1 супена лъжица от плънката за завършек на солената палачинкова торта.
Печете солената торта с палачинки от елда на 190°C за 35 минути.