Начин на приготвяне
Картофите се измиват много хубаво под течаща вода с опакото на домакинската гъба, защото няма да се белят.
Ако картофките са по-дребни, се оставят цели или ако са по едри - се нарязват на еднакви парчета (на половинки или четвъртини, в зависимост от големината им.
На дъното на правоъгълната тавичка, в която ще се пекат картофите по мотишки, се постила хартия за печене. Прехвърлят се картофите в нея, поръсват се със сол и подправките, добавя се едро нарязаният чесън и лук.
Поливат се със зехтина и се разбъркват, за да се разпределят подправките равномерно. Най-отгоре се разпределя равномерно нарязаното на тънки лентички масло.
Тавичката се захлупва с капак или се покрива с лист алуминиево фолио.
Картофите на фурна се пекат в предварително загрята фурна на 190 °C на средна решетка без вентилатор или на 180 °C с вентилатор. Печенето отнема около 45 - 50 минути.
Последните минути махнете капака или фолиото и върнете във фурната, докато картофите придобият приятен златисто-кафеникав загар.
Отвън трябва хванат апетитна хрупкава коричка, а отвътре да останат мекички.
По желание може да приготвите дип или сос, с който да ги сервирате.
Добър апетит!