Начин на приготвяне
Малко нетрадиционно е да си представим авокадото в топъл вариант - гриловано, но всъщност ако опитаме, ще се изненадаме колко е интересно и приятно.
За целта си избираме авокадо, което е узряло, но не презряло и лесно разпадащо се.
Обелваме го, срязваме надлъжно през средата, после разполовяваме и изваждаме костилката. Четирите половинки нарязваме още веднъж на четвъртинки.
Овалваме парчетата авокадо в зехтин малко от сока от лайм и стритите листа кориандър. За мен няма нужда от повече овкусяване, но вие ако желаете, си му сложете и други аромати, например чесън на спрей.
Загряваме на силен огън грил тигана, предварително намазнен. Малък трик, за да се избегне авокадото да залепне е и да сложим върху тигана лист хартия за печене и да намазним него.
Подреждаме парчетата плод (авокадото е плод) и печем за кратко от двете страни. Когато се образуват характерните тъмно златисти резки, изваждаме.
Това леко опърляне и опушване придава наистина страхотен вкус.
Грилованото авокадо поръсваме със сок от лайм, още зехтин и малдонска сол.
Поднасяме като предястие или гарнитура за риба и бели меса.
Простичко, но вкусно!