Начин на приготвяне
В купа слагаме кисело мляко (10%). Добавяме ситно нарязана краставица и счукан чесън. Овкусяваме със сол и разбъркваме.
В кръгли силиконови форми слагаме в две гнезда от сместа (това е за Сатурн).
За Земята: С четка за рисуване намазваме две от гнездата с перлен прах в цветове синьо, зелено и златисто (вкусът не се променя). Слагаме от млякото и заглаждаме отгоре. Поставяме във фризера да стегне.
За чипса от орехи:
В купа слагаме 65 г белтъци, разбиваме леко с вилица. Добавяме 50 г разтопено краве масло, 40 г брашно, щипка сол и накрая 100 г счукани на ситно орехи.
Разстиламе сместа върху хартия за печене и печем на 160°C за 7 минути. Изваждаме от фурната, изрязваме си форми и допичаме до карамелено - златист цвят.
За олиото:
В касарола слагаме 80 г олио от орехи и 20 г копър, който преди това потапяме във вряла вода за 20 секунди, след което в ледена вода и подсушаваме. Загряваме и изсипваме в блендер. Смиламе и прецеждаме през марля.
Сервираме в чиния нашата специална млечна салата. Слагаме счукани орехи. Изваждаме внимателно сферите на Земята, поставяме едната върху орехите, а другата отгоре, така че да се получи топка.
За Сатурн: Поставяме върху орехи едната сфера сух таратор. След това от чипса и другата сфера. Поръсваме с олиото от копър. Звездите от капки кисело мляко.
Сухият таратор - планетите Земя и Сатурн е готов!
П.С. За тези, които ще кажат, че това не е таратор, сервирайте в купа, добавете чаша вода, разбъркайте и хапнете с лъжица.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа