Страхотен домашен локум

Страхотен домашен локум
Снимка: Петя Страхилова
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
20
"Уверяваме ви, че вкусът на домашния локум е 100 пъти по-добър от този на купешкия!"

Необходими Продукти

  • вода - 3 ч.ч. и по 200 г
  • захар - 4 ч.ч. по 200 г
  • лимонтузу - 1 ч.л.
  • сладкарска боя - 1/4 ч.л.
  • нишесте - 1 ч.ч. (аз го правих със царевично, но може и с пшенично)
  • розова вода - 50 мл
  • ядки
  • подправки - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме захарта, водата и лимонтузуто в тенджерата на котлона на максимална степен.

След като ври 3-4 минутки, си разбиваме нишестето с една чаена чаша вода и бъркаме хубаво, да няма бучки.

Прибавяме нишестето към захарния сироп и когато заври, намаляваме котлона на средна степен, да ври на тих огън, като се бърка непрекъснато.

След около 35-40 минути трябва да е досратъчно гъст.

Става много гъсто, трудно за бъркане и се тегли като смола. На вид прилича на желе.

Махаме от котлона, слагаме розовата вода и боята, разбъркваме го и го изсипваме и разпределяме в тавичка с намазнена хартия за печене.

Може да сложите и ядки в домашния локум, докато е топъл. Покрива се с фолио и се оставя най-малко 3 часа в хладилник. Принципно се използва и крем Таррар, но моята рецепта е без него.

След 3 часа вадим страхотен домашен локум от хладилника, режем на ивички, после на кубчета и оваляме във пудра захар с нишесте, кокосови стърготини или разтопен шоколад.

Да Ви е сладко ❤️

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: