Домашен турски локум

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k957
Домашен турски локум
Снимка: Севда Андреева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Винаги сме се чудели, защо турският локум е толкова вкусен, та чак някои му викат рахат?"

Необходими Продукти

  • захар - 1 кг
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • вода - 1/4 ч.ч., за нишестето
  • нишесте - 1 ч.ч.
  • вода - 1/2 л
  • сметана - 2 г на прах
  • бадемово олио - за намазване
  • За замесване
  • нишесте - 1/2 ч.ч.
  • пудра захар - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд върху котлона изсипваме захарта и водата. Изчакваме да заври и прибавяме лимоновия сок. Намаляваме силата на котлона и оставяме да ври на слаб огън.

Разбъркваме нишестето с 1/2 ч.ч. вода и го изсипваме постепенно към сместа при непрекъснато бъркане.

Прибавяме и сметаната и продължаваме да бъркаме. Сместа трябва да стане с гъстота на пелте.

Намазваме стените на тавата, в която ще охлаждаме локума, с бадемово олио. Изсипваме сместа в нея и оставяме да се охлади.

Върху плот или широка тава разбъркваме пудрата захар с нишестето и ги разпределяме равномерно по цялата повърхност.

Върху тях изсипваме изстиналия локум.

Намазваме с бадемово олио остър нож и с него режем локума на дълги ивици, овалваме ги добре с пудрата захар и режем на кубчета, отново овалваме в пудрата захар.

Готовия домашен локум съхраняваме в стъклен съд с капак.

Домашният турски локум е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
Източно изкушение! Направо да го излапаш.
04.07.2016 16:28
3
2