Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Халва»Вариация на грис халва със сладко от кайсии

Вариация на грис халва със сладко от кайсии

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
7466k2k4k
Вариация на грис халва със сладко от кайсии
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 3
11/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Дори и най-претенциозните сред вас ще харесат тази вариация на грис халва със сладко"

Необходими Продукти

  • За сладкото
  • кайсии - 500 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • карамфил - 2 гвоздейчета
  • За сиропа
  • вода - 400 мл
  • захар - 300 г
  • ванилова захар - 10 г (или 1 ч.л. ванилов екстракт)
  • За гриса
  • краве масло - 50 г
  • олио - 50 мл
  • грис - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Един много лесен и сравнително бърз десерт, който е прекрасно допълнение към следобедния чай или кафе.

Кайсиите се измиват, нарязват се на четвъртинки и се поръсват със захарта. Когато си пуснат сиропа, се варят на слаб огън до готовност.

В тенджерка се смесват съставките за сиропа на грис халвата и след като заври се вари 5 мин.

В тиган с незалепващо покритие се слагат олиото и маслото и се нагряват хубаво. Сипва се грисът и се бърка непрекъснато, докато промени цвета си.

Внимателно се сипва горещият сироп и се вари 4-5 мин. при непрекъснато бъркане.

Готовата халва се сипва в желаната форма (формички) и отгоре се разпределя готовото кайсиево сладко.

Сервирайте вариацията на грис халва със сладко от кайсии напълно охладена.

Вкусен ден на всички и бъдете здрави!

Източник: Natalya Krasteva - Кулинарна Мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: