Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Халва»Вариация на грис халва със сладко от кайсии

Вариация на грис халва със сладко от кайсии

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
7466k2k4k
Вариация на грис халва със сладко от кайсии3 / 3
11/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Дори и най-претенциозните сред вас ще харесат тази вариация на грис халва със сладко"

Необходими Продукти

  • За сладкото
  • кайсии - 500 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • карамфил - 2 гвоздейчета
  • За сиропа
  • вода - 400 мл
  • захар - 300 г
  • ванилова захар - 10 г (или 1 ч.л. ванилов екстракт)
  • За гриса
  • краве масло - 50 г
  • олио - 50 мл
  • грис - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Един много лесен и сравнително бърз десерт, който е прекрасно допълнение към следобедния чай или кафе.

Кайсиите се измиват, нарязват се на четвъртинки и се поръсват със захарта. Когато си пуснат сиропа, се варят на слаб огън до готовност.

В тенджерка се смесват съставките за сиропа на грис халвата и след като заври се вари 5 мин.

В тиган с незалепващо покритие се слагат олиото и маслото и се нагряват хубаво. Сипва се грисът и се бърка непрекъснато, докато промени цвета си.

Внимателно се сипва горещият сироп и се вари 4-5 мин. при непрекъснато бъркане.

Готовата халва се сипва в желаната форма (формички) и отгоре се разпределя готовото кайсиево сладко.

Сервирайте вариацията на грис халва със сладко от кайсии напълно охладена.

Вкусен ден на всички и бъдете здрави!

Източник: Natalya Krasteva - Кулинарна Мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: