Свински пържоли със задушен грах

Свински пържоли със задушен грах
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 7
11/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Сготви35 мин.
Общо50 мин.
Порции4
"Знаем колко много от вас обичат да си похапват месце, затова ви поднасяме тази рецепта за сочни свински пържоли с гарнитура"

Необходими Продукти

  • свински пържоли - 4 бр. около 650 - 700 г (котлети или вратни с кост)
  • бяло вино - 350 мл.
  • черен пипер - 1 ч.л. млян, или на вкус
  • сол - 4 щипки
  • зехтин - около 4 с.л.
  • За гарнитура от задушен грах
  • грах - 300 г пресен или замразен
  • моркови - 1 бр.
  • пресен чесън - 2 стръка
  • пресен лук - 2 стръка
  • мента - 2 - 3 стръка
  • олио - 1 к.ч.
  • масло - 1 с.л. меко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Свинските пържоли се натриват с черен пипер и се мариноват във виното, резени лук и много малко сол. Оставят се за 1 нощ в хладилник. Ако са вратни пържоли не е чак толкова наложително да престояват дълго, но за котлети е препоръчително.

2. За задушения грах се почиства морковът и се нарязва на тънки кръгчета. Запържва се за кратко в олиото и се добавят зелените лук и чесън.

3. След около 2 минути се сипва граха, масълцето и половината накълцана свежа мента.

Сипва се 1 кафена чаша вода и се задушава всичко за 10-15 минути.

4. Задушеният грах се посолява, добавя му се останалата мента и се разбърква. Опитват се зрънцата и ако е нужно времето за готвене се увеличава (зависи дали ползвате замразен или пресен грах)

5. Когато гарнитурата за пържолите е готова, се загрява зехтинът (може и олио) на умерено силен огън и свинското се пече до златисто от всяка страна.

6. Пържолите се поръсват със малко сол и се поднасят с ароматния задушен грах.

Свинските пържоли със задушен грах са готови.

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: