Начин на приготвяне
Свинските пържоли се натриват с черен пипер и се мариноват във виното, резени лук и много малко сол. Оставят се за 1 нощ в хладилник. Ако са вратни пържоли не е чак толкова наложително да престояват дълго, но за котлети е препоръчително.
За задушения грах се почиства морковът и се нарязва на тънки кръгчета. Запържва се за кратко в олиото и се добавят зелените лук и чесън.
След около 2 минути се сипва граха, масълцето и половината накълцана свежа мента.
Сипва се 1 кафена чаша вода и се задушава всичко за 10-15 минути.
Задушеният грах се посолява, добавя му се останалата мента и се разбърква. Опитват се зрънцата и ако е нужно времето за готвене се увеличава (зависи дали ползвате замразен или пресен грах)
Когато гарнитурата за пържолите е готова, се загрява зехтинът (може и олио) на умерено силен огън и свинското се пече до златисто от всяка страна.
Пържолите се поръсват със малко сол и се поднасят с ароматния задушен грах.
Свинските пържоли със задушен грах са готови.