Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Мароканска питка с пиле Бастилия

Мароканска питка с пиле Бастилия

Gordana DanilovGordana Danilov
Готвач
14331598284
Annie Stoitzev
Преведена от
Annie Stoitzev
Мароканска питка с пиле Бастилия
Снимка: Gordana Danilov
1 / 3
17/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Готвене
40 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10
"Рецепта от екзотичната мароканска кухня - опитайте и споделете впечатленията си с нас"

Необходими Продукти

  • пилешки гърди - 1 бр.
  • пилешки бутчета - 2 бр. горно и долно
  • лук - 3 глави, нарязан
  • чесън - 2 скилидки, нарязани на ситно
  • магданоз - 1 връзка, нарязан на ситно
  • зехтин - 1/4 ч.ч.
  • краве масло - 100 г
  • джинджифил - 1 ч.л., на прах
  • куркума - 1 ч.л., на прах
  • сол - 2 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л., прясно смлян
  • канела - 1/2 ч.л., на прах
  • кимион - 1/2 ч.л., на прах
  • лют червен пипер - 1/4 ч.л.
  • яйца - 6 бр.
  • бланширани бадеми - 250 - 300 г
  • пудра захар - 120 г
  • масло - 1 с.л., разтопено
  • кори за баница - 500 г
  • краве масло - 125 г разтопено
  • жълтъци - 1 бр.
  • пудра захар - за декорация
  • канела - за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. За тази мароканската питка с пиле Бастилия запържете бланшираните бадеми на тиган или в загрята до 150°C фурна, да станат светло кафяви. Отделете 10-тина броя за декорация, останалите блиндирайте, прибавете пудра захар и 1 лъжица разтопено масло. Смесете и оставете настрани.

1. В загрято олио запържете лука, чесъна и всички подправки, сол и черен пипер, запържете за кратко да пуснат миризма и прибавете нарязаното месо без кожа, магданоза, разбъркайте и пържете под капак около 5 минути. Налейте 200 мл вода, отново сложете капака и гответе на средна степен 45 минути.

3. Извадете месото от съда, оставете да се охлади, а в останалата течност прибавете яйцата, едно по едно с непрекъснато бъркане, за да се сгъсти добре и да се изпари течността, ако има повече течност, отцедете яйцата от нея. Охладеното месо почистете от костите, с пръсти наръсете с канела.

4. Загрейте фурната до 180°C. В тавичка с диаметър 30 см намажете с масло и наредете корите за баница в кръг, така че половината да излизат от ръбовете на тавата. Всяка кора намажете с масло. На дъното сложете още 2-3 кори, сипете отгоре месото, разпределете, покрийте със следващия слой кори, изсипете сместа с яйцата, подравнете и повторете стъпката с корите, сипете бадемите със захарта, подравнете, покрийте с 2-3 кори и похлупете корите, които са били отвън. Намажете с разбит жълтък, покрийте с още 1 или 2 кори, които трябва да подвиете отдолу под баницата, намажете с остатъка от маслото и още един жълтък.

5. Печете питата с месо в загрята фурна около 40 минути, внимавайте горната кора да не изгори, ако е необходимо, покрийте с хартия за печене.

6. Изпечената баницата с месо, поръсете с пудра захар, канела и бадеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: