Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Салати с домати»Традиционна мурсианска салата (Mojete)

Традиционна мурсианска салата (Mojete)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Традиционна мурсианска салата (Mojete)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Общо
12 мин.
Порции
4
"Страхотна вкусотия е тази на пръв поглед семпла доматена салата! Опитайте я и споделете с нас какво мислите."

Необходими Продукти

  • домати - 600 г цели от консерва
  • лук - 200 г бял, сладък, салатен
  • яйца - 4 бр. твърдо сварени
  • риба тон - 200 г от консерва
  • маслини - 100 г черни
  • каперси - 50 г (бодливи)
  • зехтин - 40 - 50 г
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази салата идва от региона на Мурсия и е позната под името moje или mojete, както и просто ensalada murciana.

Продуктите в нея са семпли, но се съчетават прекрасно и създават страхотен вкус.

Подходяща е за зимно или лятно мезе към почти всяко питие, чудесно студено предястие е или пък пълнеж за сандвич.

За да си приготвите мурсианската салата, е нужно да се сдобиете с хубав, за предпочитане пресен салатен лук, който да не люти. Доматите по традиция се слагат от консерва, но в летния сезон може да се използват и пресни, задължително меки и добре узрели.

Каперсите, които присъстват в оригиналната испанска рецепта, са типични за региона (опашати са, у нас са познати като бодливи каперси) и не приличат на тези, които сме свикнали да ползваме в италиански рецепти например.

Тъй като в България е трудно да се открият, подходящ заместител са обикновените каперси или защо не накълцани чорбаджийски чушлета от консерва в сладко кисела марината.

Продуктите се режат по следния начин:

Лукът се прави на тънки ивици, а доматите и яйцата на малки парченца. Сокът от консервата също може да се добави в апетитната доматена салата.

В купа се смесват рибата тон, маслините, каперсите, лука, доматите и яйцата.

Добавя се зехтина и сол. Аз понякога слагам и малко сок от лимон и магданоз, но те не присъстват в оригиналната рецепта.

Всичко се разбърква и прибира в хладилник за около час - така лукът ще си омекне и вкусовете ще се развият по-добре.

Страхотна вкусотия е тази на пръв поглед семпла салата! Опитайте я и споделете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: