Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Чийзкейк»Кето сладкиш с ягоди и маскарпоне

Кето сладкиш с ягоди и маскарпоне

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Кето сладкиш с ягоди и маскарпоне
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
37 мин.
Порции
14
"Ягодова вкусотия, която всеки един от вас заслужава да опита"

Необходими Продукти

  • Основа
  • бадеми - 75 г сурови (белени или не, няма значение)
  • кокосово брашно - 50 г
  • краве масло - 80 г
  • сушени ягоди - 30 г
  • лимонова кора - 4 ивици
  • еритритол - 50 г
  • Пълнеж
  • ягоди - 160 г пресни
  • маскарпоне - 500 г
  • сметана - 400 г сладкарска, високомаслена
  • желатин - 3 листа, около 6 г
  • ленено брашно - 1 с.л. със заоблен връх
  • лимонов сок - 30 г прясно изцеден
  • еритритол - 100 - 130 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този кето сладкиш, наподобяващ много на класически чийзкейк, е изключително вкусен и подходящ за вашата кето диета.

Някои от продуктите в него има възможност да се заменят с други, като вместо бадеми може да се използват лешници или микс от ядки, както и подсладителя еритритол да бъде заменен с друг, подходящ за кето режим (стевия например).

Количеството на подсладителя също може да варира според това колко сладък искате да бъде десертът. За информация еритритолът притежава около 70 % от сладостта на захарта за същите обемни части, тоест и да сложите повечко като количество, няма да подслажда толкова колкото обикновената захар.

Като начало, пригответе си основата за сладкиша с маскарпоне.

Сложете в блендер бадемите, кората от лимон (само жълтата част) и сушените ягоди, които ако са много твърди, може да накиснете за кратко в топла водичка.

Смелете всичко почти на прах или до много ситни парченца.

Добавете мекото масло, кокосовото брашно и 50-60 г от подсладителя и завъртете още няколко оборота, за да се смеси всичко.

Получената лепкава паста сложете в тавичка с откопчаващо се дъно - 22-24 см диаметър и разпределете равномерно, притискайки с обратната страна на лъжица. Ако лепне, навлажнявайте лъжицата.

Тук имате избор - да приберете блата в хладилник да стегне и да си остане суров, или да го запечете на 180 °C за 10 минутки.

При втория вариант основата за сладкиша ви ще стане много по-вкусна и леко хрупкава и пръхкава - разкош!

Заемете се с останалото - пълнежа.

Първо, разбийте 200 г от сметаната на пухкав крем и приберете в хладилник.

Почистете пресните 160 г ягоди, към тях сипете лимоновия сок и ги пасирайте (или смелете отново в блендера).

Сложете ги на умерен огън с лененото брашно за около 10 минути при често разбъркване, а през това време си хидратирайте желатина в студена вода.

Когато ягодовият сос се сгъсти, дръпнете от огъня и изчакайте температурата да спадне до 80 °C. Тогава в тях разтворете едно от листата желатин и 50 г еритритол. С това ягодовият сос е готов.

Останалите ви 200 г сметана загрейте леко (не повече от 80°C) с още 50 г еритритол или повече според вкуса ви. Сложете другите две листа желатин и разбъркайте, за да се разтворят.

Добавете маскарпонето и разбийте на гладък крем, а след това инкорпорирайте и разбитата сметана от хладилника.

Идва ред да сглобите сладкиша с ягоди.

Сипете белия крем върху основата и отгоре на струйка поръсете със ягодовия сос. Ако се е сгъстил много, слагайте лъжица по лъжица отгоре.

С шишче или друг тънък прибор размесете леко в една посока ягодовата с бялата смес.

Приберете кето сладкиша с ягоди и маскарпоне в хладилник да стегне за минимум 4 часа, след това нарежете на парченца и сервирайте.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: