Начин на приготвяне
Черно море е богато на тези разкошни миди, а колко малко знаем за тях и колко много ги ценят по Средиземноморието!
Там се консумират в огромни количества, а когато не достигат, се внасят именно от нашето Черно море, тъй като ние самите нямаме навик да ги хапваме. А са чудесно мезе за вино и се приготвят светкавично.
Сложете мидите в подсолена вода за 30 минути, след това подменете водата още веднъж или два пъти. Така изхвърлят песъчинките, които съдържат в черупките си.
Продават се и замразени, които са вече почистени, но зависи от марката и качеството - понякога не са добре обработени и след приготвяне може да хрупкат. Веднъж ако са били замразени, след това няма да можете да ги почистите вие, тъй като не са живи и няма да изхвърлят пясъка по начина описан по-горе.
Затова препоръчвам да си ги купите пресни и сами да свършите това.
След като са престоели и в последната вода, мидите се измиват, отцеждат добре и се сипват в силно нагорещен тиган със зехтина. Трябва да са на тънък пласт, а не на купчина.
След секунди ще видите как започват да се отварят. Изчакайте много малко, за да се отвори и последната мида и разтърсвайте леко тигана, за да стига топлината до всяка.
Веднага сипете в платото за сервиране и поръсете обилно с чесъна, магданоза и още зехтин. Сол по принцип не е нужна, но все пак опитайте ги и поръсете мидите с чесън според вкуса ви.
Поднесете мидите Донакс с чесън и магданоз с резени лимон и консумирайте на момента, докато са топли.