Начин на приготвяне
Белите пясъчни миди от вида Донакс са често срещани по нашето Черноморие, но не и толкова консумирани от нас българите, затова у голяма част от добивите у нас се изнасят. Цветът им е кафеникав с лилави оттенъци, черупката продълговата, а месцето крехко и вкусно.
Поради малкия размер и начина на консумация често са наричани pipas de Mar -морски слънчоглед.
Те са изключително ценени навън заради ценните им качества и нежен вкус. Опитайте ги по този начин и ще останете очаровани от лекотата, с която се приготвят.
Първо и много важно е да ги оставите да престоят 30 минути-1 час в солена вода, за да изпуснат останалия в тях пясък и да не ви хрупкат, докато им се наслаждавате.
Отцеждат се добре от водата, може и да се подсушат леко и се сипват в тиган, леко намазнен със зехтина и нагорещен на силен огън.
Запичат се една минута, като се разбъркват леко, след това се слага магданозът и се разбъркват още веднъж за още минута.
За това време всички би трябвало да се отворят и веднага да отстраните от огъня. Пресгоствените бели миди стават сухи и губят вкуса си на море затова не ги гответе повече от това време.
Прехвърлете в чиния, поръсете обилно със зехтин и прясно смлян черен пипер на вкус.
Поднесете топли в компания с парче лимон по желание, изстискан върху мидите им придава чудесен вкус.
Добър апетит!