Начин на приготвяне
Добре измитите миди слагаме в тенджера. Заливаме
със студена вода около 2л + 1 ч.л. сол и варим на силен огън, докато се отворят черупките и омекне месото им.
Отцеждаме ги, вадим от черупките, почистваме и разпределяме в две чинии - от 2кг. миди излизат около 500 гр. месо.
Заливаме със сос приготвен по следният начин:
В купа слагаме изстискания хляб, предварително накиснат в студена вода, счукания чесън, олио, оцет, сол на вкус и бульона от мидите, прецеден през тензух за да отстраним пясъка, ако има такъв.
Заливаме мидите със соса.
Може да се консумира като предястие или като основно ядене.
Коментари
Мидите се слагат в тенджера с вода наи-много един пръст.
По мой скромен съвет използвайте 1/2 ч.ч бира.А най- добре (оригинално от Созопол) 1ч.ч. морска вода.Ако напълните тенджерата с вода мидите няма да имат никакъв вкус.......