Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Мезета»Миди Донакс с чесън и магданоз

Миди Донакс с чесън и магданоз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Миди Донакс с чесън и магданоз
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
10/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
2 мин.
Общо
12 мин.
Порции
1
"Поднесете тези миди с чесън, магданоз и резени лимон. Добър апетит! Да не забравите и бялото вино"

Необходими Продукти

  • миди - 250 г Донакс пресни
  • зехтин - 3 с.л. + за поръсване
  • чесън - 1 скилидка
  • магданоз - 5 стръка, листата
  • лимони - резени, за поднасяне
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Черно море е богато на тези разкошни миди, а колко малко знаем за тях и колко много ги ценят по Средиземноморието!

Там се консумират в огромни количества, а когато не достигат, се внасят именно от нашето Черно море, тъй като ние самите нямаме навик да ги хапваме. А са чудесно мезе за вино и се приготвят светкавично.

Сложете мидите в подсолена вода за 30 минути, след това подменете водата още веднъж или два пъти. Така изхвърлят песъчинките, които съдържат в черупките си.

Продават се и замразени, които са вече почистени, но зависи от марката и качеството - понякога не са добре обработени и след приготвяне може да хрупкат. Веднъж ако са били замразени, след това няма да можете да ги почистите вие, тъй като не са живи и няма да изхвърлят пясъка по начина описан по-горе.

Затова препоръчвам да си ги купите пресни и сами да свършите това.

След като са престоели и в последната вода, мидите се измиват, отцеждат добре и се сипват в силно нагорещен тиган със зехтина. Трябва да са на тънък пласт, а не на купчина.

След секунди ще видите как започват да се отварят. Изчакайте много малко, за да се отвори и последната мида и разтърсвайте леко тигана, за да стига топлината до всяка.

Веднага сипете в платото за сервиране и поръсете обилно с чесъна, магданоза и още зехтин. Сол по принцип не е нужна, но все пак опитайте ги и поръсете мидите с чесън според вкуса ви.

Поднесете мидите Донакс с чесън и магданоз с резени лимон и консумирайте на момента, докато са топли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: