Шоколадова торта с лешници

22/11/2013
Дафне
отДафнеНовак
"Душата си продаваме за едно парче от тази невероятно вкусна, топяща се в устата и силно шоколадова торта!"
Приготвяне70 мин.
Готвене45 мин.
Общо115 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо29 828
  • Преглеждания за месеца115
  • Преглеждания за седмицата45
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя блатът. Отделят се белтъците от жълтъците. Трябва да оставите жълтъците в черупките или други подходящи съдове, за да стоят отделно един от друг. Белтъците се разбиват на твърд сняг, след което постепенно се добавя захарта лъжица по лъжица.

Един по един се добавят и жълтъците, като целта и да разбиете много добре сместа. За да се подсигурите може да добавите 10 г бакпулвер към брашното. Към яйчената смес постепенно се добавя и предварително пресятото с какао брашно.

Готовата смес се изсипва в предварително намазнена форма и се пече около 40-45 минути в предварителна нагрята на 200 г фурна. Изважда се, оставя се да се охлади и се разделя на 2 или 3 блата.

За крема: Разтопете течния шоколад на водна баня заедно с маслото и разбърквайте до получаването на гладка смес. В отделен съд разтопете 100 г шоколад на тих огън. Добавете и заквасената сметана и разбъркайте до получаването на гладък крем, като внимавате да не кипне. Свалете от котлона и добавете заквасената сметана, пудрата захар и какаото и разбийте с миксер. Последно се добавят целите лешници и се разбърква на ръка.

Загрейте водата, добавете захарта и разбърквайте до пълното ѝ разтваряне. Сиропирайте долния блат. Намажете последователно с разтопения течен шоколад, отгоре сложете 1/2 от сметановия крем с лешници. Поставете втория блат и повторете процедурата. Поставете и третия блат, сиропирайте го, намажете го с тънък слой сметанов и го залейте с разтопен млечен шоколад. Остатъкът от сметановия крем се използва, за да се намаже тортата отстрани.

Приберете за 4-5 часа в хладилник и сервирайте добре охладена.подобни рецепти тук

5 14
4 5
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Veneta
Veneta
25.12.2013 22:01
Добре че започнах да правя тортата ден по рано иначе щях да се изложа!!!Блатовете се получиха няма как не е нищо сложно, но крема така показан на тортата на снимката няма начин да има такъв вид ако се следва рецептата с черен шоколад и то 100 гр. че и една лъжица какао пълно безмислица!!!Или не е написна както трябва или не знам и аз...пълна загуба на време беше за мен и на продукти!!!
6
3
mima
mima
05.12.2013 11:57
добар апетит
6
0

Виж всички коментари или напиши такъв