Начин на приготвяне
Пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче.
Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята и захарта. Покрийте съда с кърпа и оставете на топло да се активира маята за 10 минути.
След това добавете сместа с маята при брашното заедно с 1 яйце. От посочените продукти замесете меко лимецово тесто.
Накрая прибавете малка бучка масло и доомесете. Покрийте тестото с фолио и оставете да втаса за около 40 минути, докато удвои обема си.
През това време си приготвите сместа за намазване.
Разтопете маслото и го оставете леко да се охлади.
Почистете и нарежете на ситно 1 стрък пресен лук и няколко скилидки чесън. Прибавете ги към маслото. Разбийте 1 яйце и също го добавете.
Намажете тава с малко олио. Използвайте тава с по-голям диаметър, например 32-34 см.
Разстелете тестото с пръсти до размера на тавата. След това го нарежете на квадрати с нож за рязане на пица и намажете с ароматното масло. Покрийте пърленката с нарязана или настъргана моцарела.
Оставете да престои 10 минути, а през това време загрейте фурната на 190 °C.
Сложете пърленката да се пече за около 20 минути.
След изпичане поръсете с листенца прясна мащерка и нарежете.
Много вкусна и ароматна лимецова пърленка с моцарела.
Добър апетит!