Начин на приготвяне
За тестото:
Натрошете маята в хладко мляко, добавете захар, разбъркайте и оставете да престои 10 минути.
Изсипете брашното в по-дълбока съд, добавете бакпулвера и разбъркайте. Добавете ваниловата захар, настърганата лимонова кора и разбъркайте.
След това добавете маслото, аромата на ром, яйцата, изсипете маята и разбъркайте с миксер с приставки за тесто.
Разстелете тестото за понички върху набрашнена работна повърхност и омесете с ръце. Върнете го в съда, покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да втаса.
Прехвърлете тестото на набрашнена работна повърхност, разбъркайте и с точилка разточете в голям кръг.
Извадете кръговете с кръгла форма или чаша.
Подредете ги върху набрашнени кръгли тави, покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да престоят 15 минути.
Пържат се в загрято олио. Потопете горната част в олиото, средно завъртане.
Запържете сладките понички на умерен огън до златисто кафяво от двете страни.
Поставете готовите класически понички върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Поръсете поничките с ром с пудра захар и ги сервирайте.
Можете да ги напълните със сладко, мармалад, сметана.
Опитайте, насладете се!