Понички с ром

VecaVeca
Мастър Шеф
296652k351
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Понички с ром
Снимка: Veca
1 / 6
13/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Можете да ги напълните със сладко, мармалад, сметана и можете да ги ядете просто така - те са невероятно вкусни"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 900 г
  • мляко - 400 мл
  • олио - 100 мл
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 40 г прясна
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 2 бр.
  • ромова есенция - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 10 г
  • лимони - 1 бр. (само кора)
  • ванилова захар - 10 г
  • За пържене
  • олио - според нуждите
  • За поръсване
  • пудра захар - според нуждите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото:

Натрошете маята в хладко мляко, добавете захар, разбъркайте и оставете да престои 10 минути.

Изсипете брашното в по-дълбока съд, добавете бакпулвера и разбъркайте. Добавете ваниловата захар, настърганата лимонова кора и разбъркайте.

След това добавете маслото, аромата на ром, яйцата, изсипете маята и разбъркайте с миксер с приставки за тесто.

Разстелете тестото за понички върху набрашнена работна повърхност и омесете с ръце. Върнете го в съда, покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да втаса.

Прехвърлете тестото на набрашнена работна повърхност, разбъркайте и с точилка разточете в голям кръг.

Извадете кръговете с кръгла форма или чаша.

Подредете ги върху набрашнени кръгли тави, покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да престоят 15 минути.

Пържат се в загрято олио. Потопете горната част в олиото, средно завъртане.

Запържете сладките понички на умерен огън до златисто кафяво от двете страни.

Поставете готовите класически понички върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.

Поръсете поничките с ром с пудра захар и ги сервирайте.

Можете да ги напълните със сладко, мармалад, сметана.

Опитайте, насладете се!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: