Начин на приготвяне
В тенджера изсипваме водата. Слагаме 80 мл меласа, която може да намерите в биомагазините. След това изсипваме захарта и маята.
Пресипваме го в бутилка и вместо да сложим капачка, трябва да сложите балон и оставяме да ферментира за 6-7 дена.
След тези дни ще видите едни балончета в шишето, а това означава, че вече е ферментирало и е годно за дестилация.
Дистилираме домашния ром, като отделяме първака и патока. Оставяме го на хладно за 3 дни. Вече сме получили така наречения бял ром. Той се използва за коктейли.
За да направим златен ром трябва да добавим карамел и да отлежи в дъбови бъчви до 2 месеца. А за да получим черен ром от златния, просто добавяме малко меласа и оставяме да отлежи още.