Начин на приготвяне
Кули е натурален плодов сос, който се използва за заливка на различни десерти, кремове, сладолед и сладкиши.
Особеното при него е, че след смилане се прецежда, откъдето и идва самото му име (от френски couler, което означава прецедено).
В своите вариации кулито може да бъде приготвено сурово или преминало кратка термична обработка, да бъде от един единствен плод, или микс от няколко.
За някои може да бъде интересно да разберат, че освен плодово има и зеленчуково кули.
Тук ще ви представя базистна рецепта за черешово.
Ето и как лесно да си го приготвите:
Сипете захарта при обезкостените и добре узрели череши и оставете да пуснат сок и захарта да се разтопи.
Смелете в блендер, добавете лимоновия сок и загрейте за 5 минути на слаб/умерен огън (90 °C)
За да завършите плодовия сос, го прецедете през фина цедка и използвайте според нуждите си.
Една семпла идея е да поднесете в стъклени чашки с гъсто домашно кисело мляко, като залеете с този плодов сос.
Ако искате да приложите черешовото кули към рецепти за торти, чийзкейк заливка, то може да го стегнете със желатин или да добавите малко нишесте при краткото варене.
Да ви е сладко с това черешово кули.