Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Черешов тарт с бял шоколад

Черешов тарт с бял шоколад

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Черешов тарт с бял шоколад
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
14/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
33 мин.
Общо
53 мин.
Порции
10
"С удоволствие бихме заменили без да се замислим дори всичката храна вкъщи за едно парче от този черешов тарт с бял шоколад"

Необходими Продукти

  • Блат
  • брашно - 200 г
  • краве масло - 120 г студено
  • кафява захар - 50 г
  • сол - 1 щипка
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • Маслен крем
  • бял шоколад - 160 г за разтапяне
  • вода - 50 г
  • краве масло - 45 г
  • кора от лайм - 1 ч.л. фино настъргана
  • Черешова глазура
  • череши - 150 г обезкостени + 5 - 6 цели за украса
  • сок от лимон - 40 мл. прясно изцеден
  • захар - 70 г
  • желатин - 1 лист, 2 г или 2.5 г
  • кора от лайм - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разкошен плодов тарт с вкус на череши, лайм и бял шоколад, подходящ за поднасяне като изискан десерт за вашите специални поводи.

Започва се с приготвяне на блата, който е от маслено, доста ронливо тесто.

Сипват се в купа брашното, щипка сол и захарта (кафявата захар най-добре да се смели на пудра, но може и да остане на кристали, не е проблем).

Нарязва се студеното масло на парченца и се втрива до получаване на трохи. Ако се разбие за секунди в блендер, става много по-бързо.

Добавя се малко мляко, около 1 с.л. студено, така маслените трохи се обединяват в тесто.

Оформя се на топка и се разточва между два листа хартия за печене. Формата зависи от тавичката, в която ще печете - ако е стандартна кръгла форма за тарт 26 см, то тестото се разточва на кръгла кора с 28 см диаметър.

Ако като мен сте избрали от правоъгълните форми за тарт (11.5/34.5 см.), то разточвайте в правоъгълна форма и слагайте два сантиметра отгоре за стените.

Горният пласт хартия се отлепя и разточения блат се обръща върху формата, като с пръсти се притиска да залепне по стените и дъното. В случай че се скъса или начупи, не се тревожете, можете да оформите и залепите директно в тавичката.

Ако формата за тарт няма дупки, се правят убождания с вилица, за да не се издува при печене.

Прибира се да престои във фризер за 15 минути.

Пече се 20 минути или до златист загар на ръбчетата на 180 °C в предварително загрята фурна.

Блатът се оставя да изстине напълно и през това време се приготвя масленият крем от бял шоколад с дъх на лайм.

Настъргва се шоколад в метална купичка и се сипва при него водата. Поставя се на водна баня при 37 °C , най-много 40°C, при постоянно бъркане около 3 минути, за да се разтопи и слее всичко.

Добавя се маслото и продължва същата процедура още 4 минути. Накрая се ароматизира с фино настърганата кора от лайм - без бели части.

Сипва се приготвеният бял крем върху блата и се прибира за 30 минути в хладилник, за да стегне.

Идва ред на черешовия кувертюр, като за него се сваряват за 5 минути обезкостените череши, захарта и сока от лимон.

Пасира се, прецежда се и оставя температурата да спадне до 80 °C, като през това време желатинът се хидратира в студена вода.

Когато листът желатин набъбне, отцедежда се от водата и слага при кулито от череши. Разбърква се и оставя за няколко минутки да спадне още температурата и да не е топла заливката, когато я сипем върху крема.

Изважда се тартът от хладилника, залива се с черешовата глазура и пак се приберира да стегне за 2 часа.

Готовият черешов тарт с бял шоколад се украсява с пресни череши и фино настъргана кора от лайм.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: