Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Класически черешов тарт

Класически черешов тарт

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Класически черешов тарт
Снимка: Ivelina
1 / 2
31/01/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Воалааа - класически черешов тарт, който, уверявам ви, че ще има страхотен успех!"

Необходими Продукти

  • масленото тесто
  • брашно - 300 г
  • масло - 150 г
  • захар - 100 г
  • яйцa - 1 + 1 жълтък
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • ванилин - 1 пакетче
  • За плънката
  • череши - 500 г пресни или замразени без костилки
  • захар - 70 г
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • царевично нишесте - 20 г (или картофено нишесте)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За форма 20 - 22 см.

Пригответе масленото тесто, увийте го в стреч фолио и го поставете в хладилника за 30 минути. Ето как да приготвите класическо пясъчно тесто, бързо и лесно тесто за приготвяне на леки и ронливи бисквити и тарти.

Пресейте брашното и го поставете в купата на кухненския робот. Добавете студеното масло, нарязано на парчета, и работете, докато маслото се натроши напълно. Ако използвате планетарен миксер, използвайте куката.

Добавете захарта, пресятия бакпулвер, лимоновата кора (или ванилин), яйцето и жълтъка, и продължете да работите до получаване на смес на едри трохи.

Изсипете тестото върху сладкарската дъска и го разтрийте с ръце, за да стане гладко и хомогенно. Запомнете, че масленото тесто трябва да се работи много малко!

Увийте сладкиша в стреч фолио и го приберете в хладилника за около 30 минути. След това време можете да използвате вашето пясъчно тесто за приготвяне на бисквити и тарти.

Сладкото тесто за пай може да се съхранява в хладилник максимум 4-5 дни. Като алтернатива можете да го замразите във фризера за 3 месеца.

Междувременно измийте черешите и отстранете костилките или замразени готови без костилки. Към черешите добавете захарта, лимоновия сок и пресятото царевично нишесте. Разбъркайте и оставете настрана.

Намаслете и набрашнете формата за тарта. Разточете масленото тесто с точилка и го поставете върху формата за тарта. Прекарайте точилката по краищата, за да премахнете излишъка. Надупчете дъното с вилица.

Изсипете черешите с целия сок във формата.

Заравнете черешите, така че да покрият изцяло дъното.

С останалото пясъчно тесто направете ленти за украса на тартата.

Ако желаете, можете да направите един слой пясъчно тесто, който да наслоите върху черешите.

Печете плодовата тарта в загрята фурна с вентилатор на 180°C за около 25 минути, докато тартата стане златиста. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно, преди да извадите от формата. По желание се поръсва с пудра захар.

Вашият класически черешов тарт е готов и ви уверявам, че ще има страхотен успех!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: